Mindful wandelen

  • Bewegen is leuk

 

Het is niet nodig om tegen je zin te sporten om aan voldoende beweging te komen. Vind je het niet leuk om te sporten in een sportschool, dan ga je dat niet lang volhouden. Tegenwoordig lijkt de enige manier van sporten je uitsloven in de sportschool te zijn. Beter is iets te zoeken waar je plezier in hebt. Weet je het niet, bedenk dan wat je als kind altijd graag gedaan hebt. Daar zijn vast ideeën uit te halen.

Mijzelf als voorbeeld genomen. Ik wilde ook meer gaan bewegen en ik haat sportscholen. Ik weet dat ik graag buiten ben. Ik heb ook geen zin om ergens heen te moeten gaan. Ik kan me, vanwege mijn flexibel werk, moeilijk aan vaste tijdstippen houden. Nou, dit zijn voldoende excuses om niet naar de sportschool te gaan.

 

Nadenkend over mijn activiteiten als kind ben ik als eerste gekomen op skeeleren. Ik vond het vroeger geweldig om te rolschaatsen. Zo gezegd zo gedaan. Rekening houdend met mijn leeftijd, ben ik langzaam begonnen met oefenen. Uiteraard met bescherming. En ik vind het nog net zo leuk als vroeger. Moet wel bekennen dat mijn soepelheid is verminderd. Eén van de voordelen is dat ik zo mijn evenwicht oefen. Naarmate je ouder wordt is je behoudt van evenwicht erg belangrijk.

 

Wat het nog leuker maakt is de activiteit samen met iemand anders te doen.

Het is altijd fijn iets samen te doen. Je spreekt samen af en zo heb je een stok achter de deur.

 

Zo zie je maar, je kunt van om alles omtoveren tot een activiteit voor nu.

 

Denk aan, zwemmen, fietsen, vechtsporten enzovoort.

 

  • Waarom wandelen

 

Onderzoek heeft aangetoond dat het voor een goede gezondheid van belang is om per dag tussen de 7000 en 10.000 stappen te zetten.

 

Wandelen doet een beroep op het hart- en vatenstelsel. Wandelen heeft een directe invloed op het cholesterolgehalte en de regeling van de bloedsuikerspiegel.

 

Ons lichaam bestaat hoofdzakelijk uit vloeistoffen. Voor een goede circulatie van het bloed, het lymfevocht en het water in ons lichaam, is het noodzakelijk om minimaal 30 minuten per dag te bewegen. En dat is echt minimaal. Beter is niet te lang achter elkaar stil te zitten. Onze bloedcirculatie moet op gang blijven. Bewegen is hiervoor erg belangrijk.

 

Wandelen stimuleert de bloedsomloop in de onderste ledematen en maakt de hartspier sterker. Bij een stevig tempo werkt het ademhalingsstelsel ook intensiever. Spieren worden aangesterkt, vooral de bovenbeenspieren en de bilspier. Maar ook de buikspieren worden aangesproken. Ook op de botten heeft wandelen een positieve invloed. Het voorkomt en vermindert het risico op osteoporose en artrose. Daarnaast is het versterken van de spieren goed voor de beweeglijkheid van onze gewrichten, want kraakbeen wordt gesmeerd tijdens het bewegen.

 

En dit zijn alleen nog maar de fysieke voordelen. Er is een heilzame werking op mentaal en emotioneel vlak.

 

Wandelen zorgt voor het vinden van evenwicht tussen intellectuele en fysieke arbeid. Je komt meer over je lichaam te weten en ervaart meer plezier en rust.

Omdat bij wandelen het ademhalingsritme versnelt, wordt de zuurstoftoevoer beter en dat is gunstig voor je innerlijke rust en mentaal evenwicht.

Wandelen met één of meerdere personen bevordert ook je emotioneel welzijn. Het is goed voor je zelfrespect en je kunt er vriendschapsbanden mee ontwikkelen.

 

  • Waarom mindful wandelen

 

Deze manier van wandelen levert enorm veel lichamelijke en psychische voordelen op. 

Wandelen is, zoals je hiervoor hebt kunnen lezen, al erg gezond. Alleen is het moeilijk je gedachten te beheersen tijdens het wandelen. Die kunnen heerlijk alle kanten op schieten. In tegenstelling tot wat beweert wordt, is wandelen een heel geschikte bezigheid om tot piekeren over te gaan.

Hier komt het mindful wandelen om de hoek kijken.  Door deze manier van wandelen ga je je gedachten afleiden naar het wandelen in het nu. Dat geeft een heerlijk fris, leeg gevoel in je geest. Er komt ruimte voor……..niks. Je voelt je rustig en kalm. Je geniet van het gewone zijn. Je voelt plezier. Je voelt geluk.

Het mooie is, je kunt deze activiteit overal uitoefenen.

Zelfs wanneer je lichamelijk niet mobiel bent kun je hier aan deelnemen. Je maakt dan een mindful wandeling in je geest.

 

De meeste voordelen op een rijtje:

 

  • Het is de eenvoudigste lichamelijke activiteit
  • Het is geschikt voor iedereen
  • Het levert lichamelijke gezondheidsvoordelen op
  • Het zorgt voor een beter slaapritme
  • Het is voor alle leeftijden
  • Je bent buiten, zo mogelijk in de natuur
  • Het zorgt voor rust in lichaam en geest

 

 

Waarom ik deze activiteit opneem als voedingsdeskundige?

 

We weten dat stress een slechte invloed uitoefent op ons lichaam. Ook op ons gewicht, Stresshormonen zorgen ervoor dat we minder energie verbranden.

Voor mensen die te maken hebben met emotie-eten is dit een heel belangrijke activiteit die erbij kan bijdragen beter om te kunnen gaan met negatieve gedachten.